Ενάντια στις παράνομες επαναπροωθήσεις και την συγκάλυψη τους- Ανακοίνωση εργαζομένων κοινωνικών λειτουργών στο πεδίο του προσφυγικού

20220407 20220407 refugies tentent passer frontiere turco grecquerejoindre leurope edirne turquie 1er 0 webpaae8b9 image jpeg163057 image

Στις 31 Μαρτίου η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού της ΕΕ του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία την αναστολή της χρηματοδότησης της Frontex σε Ελλάδα και Ουγγαρία. Αιτία στάθηκε η πρόσφατη έκθεση- κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), σύμφωνα με την οποία, έπειτα από ενδελεχή έρευνα δεκατεσσάρων μηνών για τον ρόλο της Frontex στην πολύκροτη υπόθεση των επαναπροωθήσεων, διαπιστώνεται πως στην Ελλάδα παραβιάζονται σοβαρά θεμελιώδη δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, οι παραβιάσεις αφορούν όχι μόνο την εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις προσφύγων/ισσων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και την συστηματική συγκάλυψη της παράνομης δράσης των ελληνικών αρχών. Λίγες ημέρες νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενέκρινε ασφαλιστικά μέτρα και υποχρέωσε την Ελλάδα σε διάσωση και περίθαλψη ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Έβρου για επτά ημέρες χωρίς τροφή και νερό. Παρά το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα, καθώς και το πρόσφατο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που αποφάνθηκε πως στην Ελλάδα δεν διαπράττονται pushbacks, η συνοριακή πολιτική της Ελλάδας καταδικάζεται από τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ. Στον απόηχο όλων των παραπάνω, στις 16 Απρίλη μια προσφύγισσα έπεσε νεκρή έπειτα από πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ δύο μέρες αργότερα νεαρός άνδρας βρέθηκε νεκρός από υποθερμία κοντά στον ποταμό Έβρο.

Ως κοινωνικοί λειτουργοί βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού όλα αυτά τα χρόνια. Ως εργαζόμενοι/ες στο πεδίο βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής αποτροπής της Ελλάδας και της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες/ισσες. Με τη δράση και την επαγγελματική μας πρακτική αγωνιζόμαστε καθημερινά για κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεκδικώντας ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους/ες. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις παράνομες επαναπροωθήσεις, τις δολοφονίες και κάθε προσπάθεια συγκάλυψης. Είμαστε ενάντια σε κάθε πολιτική «ασφάλειας» και αποκλεισμού που καταλήγουν σε ανθρώπινες τραγωδίες.

Ως κοινωνικοί λειτουργοί έχουμε την ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να μιλήσουμε τώρα πιο δυνατά και καθαρά από ποτέ.

 

Ομάδα εργαζομένων κοινωνικών λειτουργών στο πεδίο του προσφυγικού

Δικτυο ΔΡάσης

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.