Απελευθέρωση του κοινωνικού λειτουργού Bilal Yildiz

εικόνα Viber 2022 12 01 19 05 43 325

Ο αγώνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η υπεράσπιση τους δεν μπορούν να ποινικοποιούνται!

Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του συνάδελφου κοινωνικού λειτουργού Bilal Yildiz!

 

Ο Bilal εργάζεται στο Γραφείο Εκπροσώπου του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV) προασπίζοντας τα δικαιώματα των επιβιωσάντων βασανιστηρίων σε υπηρεσίες θεραπείας ενώ έχει εργαστεί επίσης για την Ένωση Παρακολούθησης της Μετανάστευσης στο πεδίο των δικαιωμάτων των μεταναστών/ τριών και των προσφύγων/ ισσών.

Ο συνάδελφος μας Bilal, στις 3 Ιουνίου του 2022, συνελήφθη μαζί με άλλα άτομα, τα οποία εργάζονταν στην Ένωση Παρακολούθησης της Μετανάστευσης και του Γραφείου του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, κατά τη διάρκεια της εισβολής στο σπίτι του και της μετέπειτα κράτησης του υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς. Στις 11 Ιουνίου 2022 και ενώ κρατούνταν παράνομα για την άσκηση του δικαιώματος ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσήχθη σε δίκη με την κατηγορία της «συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Αυτή τη στιγμή κρατείται στις φυλακές Silivri ενώ στην προσπάθεια του να υποβάλλει γραπτή έκκληση απειλήθηκε με πειθαρχική έρευνα και η επιστολή του κατασχέθηκε.

Ενώ η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο δικαίωμα όπου τα κράτη εγγυώνται για το σεβασμό και την προστασία τους, στη γειτονική Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα βρισκόμαστε ενώπιον μίας ιστορικής συνθήκης απονομιμοποίησης του λόγου των δικαιωμάτων και συρρίκνωσης των κοινωνικών κεκτημένων που οδηγούν αναπόφευκτα σε αυταρχισμό και κατάχρηση κρατικής, δικαστικής και αστυνομικής βίας. Παράλληλα, είμαστε μάρτυρες σε καταστάσεις κατά τις οποίες συνάδελφοι κοινωνικοί λειτουργοί που δρουν ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απειλούνται με βία, νομικές διακρίσεις και αδικαιολόγητες δικαστικές διαδικασίες.

Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του συναδέλφου μας Bilal από την Τουρκία, καταδικάζουμε την παράνομη κράτηση του και τις κατηγορίες που του αποδίδουν και αναλαμβάνουμε τη συλλογική ευθύνη που μας αναλογεί ως επαγγελματίες κοινωνικοί/ κοινωνικές λειτουργοί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων, των ομάδων και των κοινοτήτων συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων/ συναδελφισσών μας.

Το SWAN- International θα δημιουργήσει ένα webinar με ομιλίες και ενημερώσεις για την συμπαράσταση αλληλεγγύης και υπεράσπισης του Bilal. Μείνετε ενημερωμένοι και υπογράψτε την αναφορά που θα σταλεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στο Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εδώ: https://bit.ly/3VxgsrS.

 

Δικτυο ΔΡάσης

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.