Ανακοίνωση Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών σχετικά με τις καταγγελίες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, ως μια συλλογικότητα επαγγελματιών, φοιτητών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών που ασχολούμαστε με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παιδικής προστασίας, παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα να έρχονται στο φως πλήθος καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με μια πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης από κυβέρνηση και εγχώρια ΜΜΕ.

 

Ως κοινωνικοί λειτουργοί που προασπιζόμαστε σθεναρά τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είμαστε αλληλέγγυοι και στεκόμαστε δίπλα σε κάθε θύμα που βιώνει την βία στο σπίτι, τον εργασιακό χώρο, την εκπαίδευση, τους χώρους του αθλητισμού και πολιτισμού, κοκ.

Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο ελληνικό κίνημα  #metoo και δη τις αποκαλύψεις καταγγελιών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες φαίνεται να σχετίζονται και με ιδρυματικούς χώρους που φιλοξενούν ανήλικους πρόσφυγες.

 Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τα θύματα της έμφυλης, διαχρονικής, θεσμικής και κρατικής βίας. Είναι τεράστια η ευθύνη του κράτους που για δεκαετίες άφησε αθωράκιστο το κράτος πρόνοιας και τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας.

Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση όλων των καταγγελιών, ακόμα και αυτών που η ποινική διάσταση έχει παραγραφεί. Διεκδικούμε ασφαλείς χώρους και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να ακουστούν δυνατά οι φωνές των θυμάτων. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσες και όσους απαιτούν την παραίτηση της κ. Μενδώνη ως ελάχιστο και πρώτο βήμα καταλογισμού πολιτικών ευθυνών.Δικτυο ΔΡάσης

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.