Συμμετοχή του Δικτύου στην ιστορική αντιφασιστική διαδήλωση μπροστά από το Εφετείο Αθηνών (7/10/2020)

χρυσηαυγηΣτις 7 Οκτώβρη, ολοκληρώθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 ολόκληρα χρόνια, ανακηρύσσοντας επίσημα το ναζιστικό μόρφωμα ως εγκληματική οργάνωση. Την ίδια μέρα πάνω απο 20.000 κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο για να γίνει κομμάτι μιας ιστορικής ημέρας φωνάζοντας ‘Δεν είναι αθώοι!’ και περιμένοντας με αγωνία την απόφαση. Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών ήταν εκεί μαζί με συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές αναγνωρίζοντας την κοινωνική και πολιτική σημασία της μέρας αυτής, απέναντι στον φασισμό και την πολιτική μας στάση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό που έθρεψε το μαχαίρι της χρυσής αυγής.

Picture 1Η ιστορική απόφαση – αν και θα μπορούσε να είναι αυστηρότερη – αποτελεί μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και έφερε μεγάλη ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης. Παρ’ όλα αυτά ο αντιφασιστικός αγώνας παραμένει ενεργός. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι για αρκετά η χρόνια Χρυσή Αυγή ‘ξεπλενόταν’ συστημικά και αντιμετωπιζόταν ως lifestyle επιλογή.

Σε μία εποχή που η καταστολή και η βία κανονικοποιείται καθημερινά - ακόμη και τη ημέρα της απόφασης όσοι ήμασταν εκεί δεχθήκαμε βίαιη επίθεση από την αστυνομία - οφείλουμε ως κοινωνικοί λειτουργοί να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια άλλη Κοινωνική Εργασία. Μια Κοινωνική Εργασία που στέκεται απέναντι σε κάθε είδους ναζιστικά μορφώματα και αφηγήματα, που δεν θα στιγματίζει, αλλά θα ενώνει, που θα αντιστέκεται, αλλά και θα αντιπροτείνει, που θα διεκδικεί και δεν θα διαχωρίζει τη θέση της από την θέση των πολλών, που θα μοιράζεται αντί να μοιράζει, που θα συνειδητοποιεί αντί να αναπαράγει καταπίεση.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο, τα καυστικά λόγια του Bertolt Brecht (1898-1956) που μας επεσήμανε μετά το τέλος του Β’ Π. Π. πως «μπορεί να σκοτώσαμε το κτήνος, αλλά η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό», είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Όσο η σκύλα ζει, εμείς δεν θα σιωπούμε, δεν θα κοιμόμαστε, για τον Αλέξανδρο, τον Παύλο, τον Βαγγέλη, την Ελένη, τον Ζακ/ ZackieOh.

 

 

 

 

 

 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.