Κοινωνικοί λειτουργοί: Είμαστε στις πλατείες…είμαστε στους δρόμους…

aganaktismenoi5

Τον τελευταίο μήνα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα στο Σύνταγμα αλλά και στις πλατείες άλλων μεγάλων πόλεων της Ελλάδας συναντιούνται πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για το ξεπούλημα της χώρας, για την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, για την λιτότητα για την καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας.

 

Οι αντιθέσεις πολλές, οι ιδεολογίες διαφορετικές -πολλές φορές και συγκρουόμενες. Αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι ένα σημαντικό μέρος του λαού βρίσκεται καθημερινά στον δρόμο. Συζητά, προβληματίζεται, προσπαθεί να βρει νέους τρόπους σύνθεσης και δράσης. Ίσως είναι η πρώτη φορά από τα χρόνια της μεταπολίτευσης που βιώνουμε λαϊκές συνελεύσεις. Πλέον άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών γυναίκες και άντρες μιλάνε ανοιχτά απλά και ξεκάθαρα για αυτά που βιώνουν για τρόπους αντίδρασης. Παράλληλα στις καθημερινές δράσεις του κόσμου υπάρχουν κάποια νέα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως αυτά της αυτό-οργάνωσης των αμεσο-δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και στοιχεία αλληλεγγύης, συντροφικότητας και πολύ χιούμορ.

Κάτι καινούργιο γεννιέται λοιπόν δεν ξέρουμε την εξέλιξή του δεν γνωρίζουμε την κλιμάκωση του. Ξέρουμε όμως πως σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας βρίσκεται στο δρόμο.

Σε αυτές τις καινούργιες κοινωνικές διεργασίες που παίρνουν ή εν δυνάμει μπορεί να πάρουν μορφές αντίστασης ενάντια στην βαρβαρότητα του κέρδους εις βάρος των ζωών μας, οι κοινωνικοί λειτουργοί είμαστε εδώ. Βρισκόμαστε καθημερινά:

-       Στις λαϊκές συνελεύσεις.

-       Στις ομάδες εργασίας.

-       Στην οργάνωση διαμαρτυριών, πρωτοβουλιών και δράσεων.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί είμαστε εδώ και θυμόμαστε την δέσμευσή μας για κοινωνική αλλαγή και κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, ίσως όχι ακόμη έτοιμοι να προσφέρουμε σε μια πιο οργανωμένη μορφή κοινωνική εργασία. Ή μήπως όχι; Σε κάθε περίπτωση τις απαντήσεις θα καλεστούμε να τις δώσουμε στην κοινωνία…

Σημείωση. Κοινωνικοί λειτουργοί του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών συμμετέχουν συστηματικά στις μαζικές δράσεις και επιτροπές στο Σύνταγμα. Ενεργή συμμετοχή έχουν στις επιτροπές «φύλου», «ηρεμίας» και «δημιουργικής έκφρασης» (υπο ομάδα της επιτροπής καλλιτεχνών). Επίσης δίνουν πάντοτε δυναμική παρουσία στις απεργίες και τις μαζικές συγκεντρώσεις. 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.