Χαράτσια και κοινωνική εργασία- ενημέρωση

Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών ενημερώνει πως σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 262/Α/2011, η κυβέρνηση αποσύρει την πρόθεση της να «αξιοποιήσει» κοινωνικούς λειτουργούς κατά την εξευτελιστική διαδικασία «αξιολόγησης» αιτήσεων εξαίρεσης από την προοπτική διακοπής ρεύματος όσων αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ). Αυτή η υποχώρηση βεβαίως και ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων και της κινητοποίησης εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ ΟΤΑ), δεδηλωμένης απροθυμίας πολλών κοινωνικών λειτουργών να συμμετάσχουν, κινητοποίησης φοιτητών κοινωνικής εργασίας καθώς και συντονισμένης παρέμβασης του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών.

 

Το Δίκτυο Δράσης μέσα σε ελάχιστες ώρες απο τη δημοσιοποίηση της απόφασης που μετέτρεπε τους κοινωνικούς λειτουργούς σε όργανα καταστολής και εξευτελισμού των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, ανέδειξε το ζήτημα και ξεκίνησε στοχευμένες παρεμβάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που συντάχθηκαν με την προσπάθεια μας να μην χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία και η γνώση των κοινωνικών λειτουργών ως μηχανισμός τιμωρίας, κοινωνικού αποκλεισμού και εξευτελισμού.

Η απόσυρση του σχετικού διατάγματος φανερώνει ότι με συλλογικότητα, μαχητικότητα και χωρίς φόβο οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν και πρέπει να βρίσκονται δίπλα και όχι απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στην κοινωνία και τις λαϊκές ανάγκες.

ΟΜΩΣ παρά την επιτυχή προσπάθεια μας να μη χρησιμοποιηθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί ως ‘δήμιοι των φτωχών’ η ουσία του προβλήματος παραμένει. Η πολιτική επιλογή εξόντωσης και εξαθλίωσης των συνταξιούχων, φτωχών, ανέργων και άλλων ευάλωτων ομάδων θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Όσο λοιπόν η κοινωνική ανισότητα οξύνεται και η κρατική βία εντατικοποιείται οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν μπορεί να παραμένουν αδιάφοροι και αμέτοχοι. Ειδικά σε συνθήκες που καθιστούν το κράτος πρόνοιας το πρώτο θύμα της νεοφιλελεύθερης βίας και οδηγούν τους ίδιους του κοινωνικούς λειτουργούς στην εξαθλίωση και ανεργία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.