'Ολοι μαζί ενάντια στην ομοφοβία

stronger together heart

Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών αναγνωρίζει και καταδικάζει κάθε μορφής διάκρισης που υφίστανται οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, και τα τρανς άτομα (ΛΟΑΤ), ως αποτέλεσμα της ετεροσεξιστικης και ομοφοβικής κοινωνίας και των πολιτικών που την προστατεύουν. Όπως συμβαίνει σε όλες τις μορφές προκατάληψης, η ομοφοβία βασίζεται στα αρνητικά στερεότυπα που βαραίνουν τους ΛΟΑΤ και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την ομοφυλοφιλία.

 

Με αφορμή την 17 Μαΐου-Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην ΛΟΑΤ κοινότητα που παλεύει για ορατότητα, κοινωνική αποδοχή, αλλά και την κατάργηση των θεσμικών διακρίσεων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στους ΛΟΑΤ κοινωνικούς λειτουργούς που βιώνουν οι ίδιοι τις καταπιεστικές συνέπειες της ομοφοβίας στη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες κρύβουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό;

Τόλμησε να ενδιαφερθείς!

Η Ομοφοβία καταστρέφει ζωές!

 

Ο σεξουαλικός προσανατολισμόςείναι η συναισθηματική, ερωτική, σεξουαλική έλξη προς τους άντρες, τις γυναίκες ή και τα δύο φύλα. Ο ομοφυλοφιλικός σεξουαλικός προσανατολισμός είναι μια φυσική παραλλαγή της ερωτικής έκφρασης του ανθρώπου. Δεν είναι ανωμαλία! Δεν είναι ψυχική ασθένεια! Η ομοφοβία είναι όμως ένα κοινωνικό προϊόν! Βασίζεται στην άγνοια, στις προκαταλήψεις, στα κοινωνικά στερεότυπα και στην πεποίθηση ότι η ετεροφυλοφιλία είναι ο μοναδικός φυσιολογικός σεξουαλικός προσανατολισμός.

Ομοφοβίαείναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι πράξεις που βασίζονται στον φόβο, την απέχθεια, την κριτική ή το μίσος για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες αλλά και για όσους οι εμφάνισή τους δεν ταιριάζει με τα στερεότυπα που ορίζουν την «θηλυκότητα» και την «αρρενωπότητα». Η ομοφοβία έχει τις ρίζες της στο σεξισμό, και μπορεί να εμπεριέχει την προκατάληψη, την διάκριση, την παρενόχληση και πράξεις βίας.

Η ομοφοβία είναι η κοινωνική και θεσμική απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης αγάπης προς τον/την σύντροφο του ίδιου φύλου.

Η θεσμική και κοινωνική ομοφοβία αναγκάζει τα ΛΟΑΤ άτομα να αντιμετωπίσουν ή και να αντιμετωπίζουν συστηματικά στην καθημερινότητά τους όλα ή κάποια από τα παρακάτω:

  • Περιορισμός της ελεύθερης έκφρασης αγάπης (τρυφερότητα, αγκαλιές, φιλιά) προς την/τον σύντροφο τους από τον φόβο της αντιμετώπισης από τους γύρω σε έναν δημόσιο χώρο.
  • Δυσκολία στο να συμβιώνουν με τον/την σύντροφό τους και να το κάνουν αυτό ανοιχτά σε όλους.
  • Προσπάθεια να κερδίσουν την αποδοχή του κοινωνικού περίγυρου (στην ευρύτερη οικογένεια, στο σχολείο, στους εργοδότες, στους συναδέλφους, στη γειτονιά, στα μαγαζιά κ.ο.κ)
  • Στέρηση των προνομίων που πηγάζουν από τον γάμο ή/και το σύμφωνο συμβίωσης (ασφαλιστικά, κληρονομικά δικαιώματα, θεσμική/κοινωνική αναγνώριση και στήριξη των έγγαμων ζευγαριών)
  • Φόβος μη επιθυμητής αποκάλυψης της ΛΟΑΤ ταυτότητας από άλλα άτομα
  • Φόβος ομοφοβικών επιθέσεων και διάκρισης στο χώρο εργασίας, στο σχολείο, σε κοινωνικές ομάδες κλπ.

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ξεκινώντας από τις πιο ομοφοβικές συμπεριφορές….

Απέχθεια: Η ομοφυλοφιλία σαν σεξουαλική έκφραση θεωρείται ότι είναι «ενάντια στη φύση». Οι ΛΟΑΤ είναι άρρωστοι, τρελοί ή ανήθικοι, αμαρτωλοί κ.α. Κατ’επέκταση, οι ΛΟΑΤ είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν! Η απέχθεια μπορεί και να εκφράζεται και ως οίκτος. Έτσι, η ομοφυλοφιλία είναι λιγότερο «ώριμη» σεξουαλική έκφραση και γι’αυτό τους ΛΟΑΤ πρέπει να τους λυπόμαστε…

Ανοχή: Σ’αυτό το επίπεδο, η ομοφυλοφιλία θεωρείται συχνά σαν «στάδιο» ή σαν μέρος του «ψαξίματος» των εφήβων το οποίο ξεπερνιέται όταν ωριμάζουν. Έτσι, οι ΛΟΑΤ είναι λιγότερο ώριμοι από τους ετεροφυλόφιλους και γι’αυτό θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν παιδιά! Οι ΛΟΑΤ δεν πρέπει να έχουν θέσεις εξουσίας (γιατί ακόμα «δουλεύουν» με εφηβικές συμπεριφορές).

Αποδοχή: Ακόμα και αυτή η συμπεριφορά υπονοεί ότι υπάρχει κάτι που θα πρέπει να «αποδεχτούμε» και συχνά εκφράζεται με φράσεις όπως: «για μένα δεν είσαι λεσβία, είσαι άνθρωπος», «το τι κάνεις στο κρεβάτι σου είναι δική σου δουλειά», «δεν με πειράζει που είσαι γκέι, αρκεί να μην το διαφημίζεις». Η συμπεριφορά αυτή αγνοεί και δεν «βλέπει» τις θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΤ. Αγνοεί τον πόνο που προκαλεί η μη ορατότητα των ΛΟΑΤ και το άγχος της απόκρυψης της ΛΟΑΤ ταυτότητας. Όταν κάποιος μιλάει για «διαφήμιση» της ΛΟΑΤ ταυτότητας στην πραγματικότητα ζητάει από τους ΛΟΑΤ να μην πουν ή κάνουν κάτι που θα αποκάλυπτε δημόσια την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Θετικές ή λιγότερο ομοφοβικές συμπεριφορές……

Υποστήριξη: Στηρίζουν ενεργά και προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Μπορεί να νιώθουν οι ίδιοι άβολα με τους ΛΟΑΤ αλλά αναγνωρίζουν την κοινωνική και θεσμική ομοφοβία και τις παράλογες διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ. Επίσης εκφράζουν θαυμασμό για τους ΛΟΑΤ. Αναγνωρίζουν ότι το να είσαι ΛΟΑΤ σε μια τόσο ομοφοβική κοινωνία χρειάζεται πολύ δύναμη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πραγματικά έτοιμοι να κοιτάξουν την δική τους συμπεριφορά και να δουλέψουν πάνω στη δική τους ομοφοβία.

Εκτίμηση: Αυτή η συμπεριφορά δίνει αξία στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και αναγνωρίζει τους ΛΟΑΤ σαν εκφραστές- μέρος αυτής της αλήθειας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να καταπολεμήσουν τόσο τη δική τους όσο και των άλλων την ομοφοβία.

Ανατροφή: Οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζουν τους ΛΟΑΤ σαν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Βλέπουν τους ΛΟΑΤ με αγάπη και είναι πρόθυμοι να είναι σύμμαχοι και υποστηρικτές τους.

Η ομοφοβία είναι ενεργά καταπιεστική για τους ΛΟΑΤ. Στο τέλος όμως όλοι πληρώνουμε το τίμημα

Τα ΛΟΑΤ άτομα εσωτερικεύουν την ομοφοβία ως αποτέλεσμα του ότι ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε μια ομοφοβική κοινωνία. Η εσωτερικευμένη ομοφοβία μπορεί να προκαλέσει ή να συμβάλει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση, έντονη αίσθηση ντροπής και να προκαλέσει μια γενικότερη αίσθηση αποξένωσης από τον ίδιο τους τον εαυτό (αλλοτρίωση). Και οι ετεροφυλόφιλοι όμως εξίσου πληγώνονται από την ομοφοβία:

- Η ομοφοβία εμποδίζει την ικανότητα των ετεροφυλόφιλων να κάνουν στενές σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου με αυτά από τον φόβο να μην θεωρηθούν γκέι ή λεσβίες.

- Η ομοφοβία αναγκάζει τα άτομα να λειτουργούν κάτω από στενά καθορισμένες κοινωνικές νόρμες και στερεότυπα που ορίζουν το τι είναι «γυναίκα» ή «άντρας» και με αυτόν τον τρόπο να περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση του εαυτού τους.

- Η ομοφοβία πιέζει τους ετεροφυλόφιλους άντρες να αποδεικνύουν συνεχώς την αρρενωπότητα τους.

- Η ομοφοβία χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για να περιορίσει την αυτονομία των γυναικών (συχνά μια γυναίκα χαρακτηρίζεται ως λεσβία με υποτιμητικό τρόπο όταν η ίδια διεκδικεί τα προνόμια που έχουν οι άνδρες λόγω της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας).

- Η ομοφοβία συχνά στιγματίζει ετεροφυλόφιλα άτομα που έχουν φίλους ή συγγενείς που είναι ΛΟΑΤ.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.