Τοποθέτηση του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών για ομοφοβικές απόψεις σε ημερίδα του ΕΚΚΑ 

  Το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) διοργάνωσε στις 07/03/2024 ημερίδα με θέμα "Αναδοχή - Τεκνοθεσία. Κοινωνικά ζητήματα, προκλήσεις και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις". Ήταν εφικτή η παρακολούθηση για όποιο άτομο το επιθυμούσε, αλλά σε μεγάλο βαθμό την παρακολούθησαν επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που εργάζονται στη παιδική προστασία και συνεπώς Κοινωνικές/οί Λειτουργοί.
Μια από τις θεματικές αφορούσε τη "Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών σε ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες", με αφορμή και την ψήφιση του νόμου 5089/2024, ΦΕΚ Α 27/17.2.2024 που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο/τροποποίηση του Αστικού Κώδικα σε άλλες διατάξεις. Ο ΕΚΚΑ είχε προσκαλέσει 5 επαγγελματίες να τοποθετηθούν, εκ των οποίων 2 (κ. Μάτσος Γεώργιος και κ. Κουσούλης Ελευθέριος) δεν είχαν κάποια σχετική εμπειρία σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού & ταυτότητας φύλου και μάλιστα αναπαρήγαγαν αντιεπιστημονικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές απόψεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας. Δεν επιθυμούμε να αναπαράγουμε τα λεγόμενα τους αλλά είχαμε ήδη αναδημοσιεύσει άρθρο στην ΕΦΣΥΝ της Δρ. Δήμητρας Γιάννου, Κοινωνικής Λειτουργού που ανέλυε το ζήτημα, το οποίο παραθέτουμε εκ νέου στα σχόλια.
  Η κ. Δεδούλη, πρόεδρος του ΕΚΚΑ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών παρενέβη και ζήτησε από το κοινό να σεβαστεί τις διαφορετικές απόψεις. Έπειτα από Δελτίο Τύπου του Orlando LGBT+, το οποίο δημοσίευσε καταγγελία για τις συγκεκριμένες θέσεις - μάλιστα η Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου (Επιστημονικά Συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ & Διδάσκουσα μαθήματος για ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑΔΑ) είχε επίσης προσκεκληθεί στην ημερίδα και τα λεγόμενα της τα οποία ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένα αλλά και βασισμένα στη συμπερίληψη, την επιβεβαιωτική πρακτική, τον σεβασμό προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αμφισβητήθηκαν. Στις 02/04/2024 ο ΕΚΚΑ απάντησε στο Δελτίο Τύπου του Orlando LGBT+, μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση του στο πρώτο σχόλιο της δημοσίευσης μας.
  Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών θεωρούμε πώς ο ΕΚΚΑ φέρει μεγάλη ευθύνη σε σχέση με την εκπαίδευση προσωπικού και ιδίως Κοινωνικών Λειτουργών, προκειμένου να παρέχουν συμπεριληπτικές υπηρεσίες σε ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες. Θεωρούμε ότι η παροχή υποστήριξης σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα χρειάζεται να γίνεται με βάση το επιβεβαιωτικό μοντέλο και γενικώς με σεβασμό προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Μια στάση που καταστρατηγεί ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων που η επιστημονική κοινότητα έχει παθολογικοποιήσει για δεκαετίες, δεν συνιστά μια "διαφορετική άποψη" που οφείλουμε να σεβαστούμε, αλλά κάτι που αντιτίθεται στις αρχές και τις αξίες του επαγγέλματος της κοινωνικής εργασίας.
  Παράλληλα, όταν σε μια ημερίδα του ΕΚΚΑ δίνεται ο χώρος να εκφραστούν αυτές οι αντιλήψεις, δίνεται ο χώρος κάποιοι/ες επαγγελματίες παιδικής προστασίας να θεωρήσουν ότι είναι ορθή πρακτική να μη σέβονται το δικαίωμα της ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητας. Ο ΕΚΚΑ ως επίσημος φορέας οφείλει να έχει μια ξεκάθαρη στάση και να απολογηθεί καθώς αυτές οι απόψεις θα οδηγήσουν σε αρνητικές διακρίσεις και παρότι αναφέρει ότι λειτουργεί συμπεριληπτικά, δεν έχει προσφέρει εκπαιδεύσεις ή την έκδοση κάποιου οδηγού για καλές πρακτικές.
Αντίθετα, στο όνομα της ελευθερίας λόγου θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χώρος κάποιοι ομιλητές να εκφράζουν ανοιχτά ότι θεωρούν ότι «τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν μπορούν να έχουν παιδιά επειδή το λέει η φύση», αντί να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου δεν θα ακουστούν κακοποιητικές απόψεις.
  Αναμένουμε τυχόν νέες ανακοινώσεις του ΕΚΚΑ σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ως προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα αλλά και την ανάληψη ευθύνης που του αναλογεί.Δηλώνουμε ότι στεκόμαστε δίπλα σε κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που χρειάστηκε για άλλη μια φορά να ακούσει ομοφοβικές αντιλήψεις από μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες δεν είναι οικογένειες 2ης κατηγορίας και τα παιδιά που (θα) μεγαλώνουν οφείλουν να προστατευτούν ακριβώς από αυτές τις ομοφοβικές αντιλήψεις. Οι Κοινωνικές/οί Λειτουργοί οφείλουμε να λειτουργούμε, έχοντας ενημερωθεί για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, δίνοντας τη δυνατότητα και σε ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς να τεκνοθετήσουν/προβούν σε αναδοχή αλλά και να συνηγορούμε όταν διαρκώς τα δικαιώματα ανθρώπων που υποστηρίζουμε παραβιάζονται.
 
Περισσότερες πηγές:
Απάντηση από ΕΚΚΑ:
«Tσάι και συμπάθεια» από το ΕΚΚΑ | ΕΦΣΥΝ (efsyn.grhttps://www.efsyn.gr/.../428147_tsai-kai-sympatheia-apo-ekka
Άρθρο της Δρ. Γιάννου, Κοινωνικής Λειτουργού:
Ισονομία στον γάμο και την τεκνοθεσία. Ισότητα πότε; | ΕΦΣΥΝ (efsyn.grhttps://www.efsyn.gr/.../426049_isonomia-ston-gamo-kai...
ΔΤ: Καταγγελία για αντιεπιστημονικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές απόψεις σε σχέση με την ΛΟΑΤΚ γονεϊκότητα και τα ΛΟΑΤΚ+ άτομα σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Orlando LGBT https://orlandolgbt.gr/dt-kataggelia-gia.../...
Ομοφοβικές απόψεις σε ημερίδα του ΕΚΚΑ | ΕΦΣΥΝ (efsyn.grhttps://www.efsyn.gr/.../428032_omofobikes-apopseis-se...

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.