Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών- Καμία Μόρια ποτέ και πουθενά

 

Photo: Orestis Seferoglou

                                                                             Photo: Orestis Seferoglou

 

Καμία Μόρια ποτέ και πουθενά

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αντι-μεταναστευτικές και κατασταλτικές πολιτικές της Ευρώπης. Στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δόγμα της πιο σκληρής και απάνθρωπης στρατιωτικοποιημένης deterrence policy, με σκοπό την αποτροπή και αποτέλεσμα την εξαθλίωση χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους αναζητώντας διεθνή προστασία.

 

Η μετατροπή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, από μια προσωρινή δομή έκτακτης ανάγκης, σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εφαρμογής αυτής της βάρβαρης και τιμωρητικής πολιτικής. Κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθήκες στοιβάζονταν 13.000 άνθρωποι, σε χώρο που είχε προβλεφθεί να φιλοξενεί 2757 ! Επί πέντε χρόνια άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διαβιούσαν σε μια φυλακή λάσπης, σκουπιδιών και ανεξέλεγκτης βίας.

Η πρόσφατη ολοκληρωτική καταστροφή του Κέντρου από πυρκαγιά εν μέσω πανδημίας, χρησιμοποιήθηκε από εγχώρια ΜΜΕ ως όχημα ακροδεξιάς προπαγάνδας στην κοινή γνώμη, ενώ η ίδια επικίνδυνη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική υιοθετήθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη κυβερνητικών αξιωματούχων, με στόχο να εφαρμόσουν μια ακόμη πιο βάρβαρη πολιτική. Το χτίσιμο νέων κλειστών κέντρων κράτησης- στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι αποτρεπτικοί μηχανισμοί, οι συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ποδοπάτηση κάθε έννοιας Δικαίου, η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι τα αποτελέσματα των καταπιεστικών και εν τέλει δολοφονικών πολιτικών που υπαγορεύονται από την Ευρώπη και εφαρμόζονται από το ελληνικό κράτος, ενισχύοντας την ξενοφοβία με τη δαιμονοποίηση του Άλλου και οδηγώντας στον εκφασισμό της κοινωνίας.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης δίνοντας καθημερινά μια δύσκολη και πολλές φορές άνιση μάχη, έναν διαρκή αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την ενδυνάμωση τους ενάντια στην εγκληματική κρατική αδιαφορία. Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας καταδικάζουμε την απάνθρωπη στάση και την κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Σε μια τέτοια ιστορική περίοδο έχουμε την ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να μιλήσουμε πιο καθαρά και δυνατά από ποτέ.

Καλούμε όλους και όλες τους  συναδέλφους και συναδέλφισες κοινωνικούς λειτουργούς, τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κοινωνικών λειτουργών, να εναντιωθούμε σε καταπιεστικές και εν τέλει δολοφονικές πολιτικές με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και διεκδίκηση πολιτικών, υπηρεσιών και δομών που να ανταποκρίνονται στα δικαιώματα και τις ανάγκες των προσφύγων.

Μαχόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή

Δικτυο ΔΡάσης

 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.