ΟΧΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΗ ΖΩΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 02/07/2015
Ως Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που διανύει η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.
Δεν ξεχνάμε τα μέτρα της σκληρής λιτότητας που επέφερε η μνημονιακή πολιτική τα τελευταία πέντε χρόνια, καταπατώντας στο μέγιστο κάθε μορφή θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτά της δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές αυτές ασκούνται με τέτοια πίεση σε χώρα της Ευρωζώνης, με σκοπό την διατήρηση του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, παραμερίζοντας την εξόντωση του λαού και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει το μνημονιακό μοντέλο. Είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση πέρα από οικονομική μετατράπηκε με γοργούς ρυθμούς σε άκρως ανθρωπιστική.
Δεν ξεχνάμε τις χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που βρέθηκαν σε αδιέξοδο, δεν ξεχνάμε τους 1.300.000 «καταγεγραμμένους» ανέργους, τους 6.000.000 συμπολίτες μας που ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, τα 500.000 παιδιά που πεινάνε, το 900% αύξηση των φόρων που γίνεται βραχνάς σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, τα χιλιάδες μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο ενόψει της κρίσης, την άνοδο των άστεγων, τα συσσίτια που καθημερινά εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους.
Για όλα τα παραπάνω τασσόμαστε υπέρ του «όχι» γιατί θεωρούμε ότι μετά από πέντε χρόνια σκληρών μέτρων στην Ελλάδα δίνεται η ευκαιρία στα ταλαιπωρημένα κοινωνικά στρώματα να δώσουν μια πνοή αντίστασης στην υποδούλωση και στην εκμετάλλευση.
Παρακολουθούμε για μια ακόμη φορά την προσπάθεια των μίντια να εκφοβίσουν το λαό και να τον στρέψουν σε σπασμωδικές κινήσεις (κατάθεση των πενιχρών τους οικονομιών σε αλυσίδες super market, ανάλωση της καθημερινότητας στα ATM και αλλοίωση της πολιτικής και κοινωνικής τους σκέψης).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους κοινωνικούς λειτουργούς να αντισταθούμε σε απάνθρωπες και καταπιεστικές πολιτικές με συλλογική δράση. Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές. Συνάδελφοι τώρα περισσότερο από ποτέ δεν μπορούμε να σιωπούμε στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα καλούμε στο πλάι μας όλες τις πληττόμενες ομάδες και τους αγωνιστές για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.
Μαχόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή.