Κρατικός ρατσισμός και φτώχεια: Eπικίνδυνο μίγμα για δημιουργία φασίζουσας κοινωνίας

ATHENS GREECE SYNERGY EDU

Ο στιγματισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια σε συνδυασμό με τον κρατικό ρατσισμό δημιουργούν ένα επικίνδυνο, κατά την γνώμη μας, μίγμα για την κοινωνία.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, την εγκύκλιο του πρώην Υπουργού Υγείας Λοβέρδου για την μη περίθαλψη «παράνομων» μεταναστών, σε συνάρτηση με την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους μετανάστες δημιουργούν συντηρητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία με στόχο την μετατροπή αποκλεισμένων ομάδων πληθυσμού σε «αποδιοπομπαίους τράγους» ώστε ο θυμός και η απελπισία να διοχετευθούν στο διαφορετικό, στο ξένο. Βέβαια η συγκεκριμένη πρακτική (με τις αντίστοιχες πολιτικές) έχει ακολουθηθεί επί σειρά ετών στην Ελλάδα από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

 

Την στιγμή που η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 25% , την στιγμή που οι αυτοκτονίες έχουν φθάσει περίπου τις 1700 μόνο τα τελευταία 2 έτη, εφαρμόζονται πολιτικές που χτυπούν τα πιο αποκλεισμένα κομμάτια της κοινωνίας. Κατά την γνώμη μας οι συγκεκριμένες πολιτικές σε συνδυασμό με την κινδυνολογία των media για την αύξηση της εγκληματικότητας λόγω των μεταναστών, διευκολύνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και άνοιξαν τον δρόμο για ανάπτυξη φασίζουσας νοοτροπίας σε κομμάτια της κοινωνίας αλλά και διευκόλυνση του έργου φασιστικών οργανώσεων (βλ. προγκρόμ κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και αλλού).

Έργο της Κοινωνικής Εργασίας είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλλαγής. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: Οι κοινωνικοί λειτουργοί χρειάζεται να πάρουμε θέση. Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι πολιτικές που αντί να προάγουν την κοινωνική ευημερία αντίθετα σπρώχνουν όλο και περισσότερους στην φτώχεια και την απελπισία στέκονται στον αντίποδα των σκοπών και των αξιών της Κοινωνικής Εργασίας. Οι πολιτικές που διαλύουν και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες και επιδόματα προς τα αδύναμα μέλη της κοινωνίας, που στιγματίζουν και αποκλείουν αντί να εντάσσουν είναι εχθροί των αξιών της Κοινωνικής Εργασίας και οι εκφραστές αυτών των πολιτικών ανεπιθύμητοι.

Χαιρετίζουμε τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αντιδρούν και δεν προτίθενται να εφαρμόσουν στην πράξη την εγκύκλιο Λοβέρδου για την μη περίθαλψη μεταναστών καθώς είναι ενάντια στην δεοντολογία τους. Καλούμε αντίστοιχα τους κοινωνικούς λειτουργούς στον χώρο της υγείας να συσπειρωθούν σε πρωτοβουλίες και να εκδώσουν αντίστοιχες ανακοινώσεις αλλά και να αξιοποιήσουν τα συνδικαλιστικά και θεσμικά τους όργανα ώστε να μην επιτραπεί στην πράξη η καταστρατήγηση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία και στην περίθαλψη.

Χαιρετίζουμε επίσης τις ανακοινώσεις και τις δράσεις όλων των οργανώσεων/ συλλογικοτήτων* που εναντιώνονται στην δημοσιοποίηση των στοιχείων των γυναικών φορέων του HIV, πράξη που συνυπογράφουμε και εμείς ως παράνομη και απάνθρωπη.

Δυστυχώς η αδικαιολόγητη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και ο διασυρμός των οροθετικών γυναικών προκάλεσε ανυπολόγιστο και μη επανορθώσιμο τραύμα και κόστος , όχι μόνο στις ίδιες αλλά και σε όσους στιγματίζονται καθημερινά λόγω μιας χρόνιας ασθένειας ή αναπηρίας.
Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτό που συνέβη να αποτελέσει ένα παράδειγμα σε όλους/ες μας που δουλεύουμε με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να αναπτύξουμε τα απαραίτητα αντανακλαστικά αντίστασης στις εντολές των πολιτικών και διοικητικών προϊσταμένων μας όταν αυτές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναδεικνύεται γι’ακόμα μια φορά ότι προϋπόθεση για να λειτουργούμε με επίκεντρο τον (συν)άνθρωπο, είναι να έχουμε το θάρρος να ορθώνουμε το ανάστημά μας σε οτιδήποτε τον/την κακοποιεί και τον/την παραβιάζει.

Καλούμε τους φορείς της Κοινωνικής Εργασίας στην Ελλάδα (ΣΚΛΕ, ακαδημαϊκά τμήματα) να πάρουν θέση και να καταδικάσουν οποτεδήποτε αναδύονται πολιτικές και πρακτικές που καταστρατηγούν ανθρώπινα δικαιώματα και προάγουν νεοσυντηρητικά αντανακλαστικά του δήθεν «θύματος» μέσου νοικοκυραίου.

Συνάδελφοι,

η κοινωνία αλλάζει και οι καιροί είναι δύσκολοι. Αν δεν υπερασπιστούμε σήμερα τα δικαιώματα των εξυπηρετούμενών μας αύριο θα ντρεπόμαστε για την σιωπή μας…

*σχετική ανακοίνωση στο (http://positivevoicegr.blogspot.com/2012/04/blog-post_30.html) από τις οργανώσεις: ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ, PRAKSIS, ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΒΑΒΕΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Λ.Κ.Ε.), Σ.Υ.Δ., HOMOPHONIA - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ PRIDE ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, LESB.EQUAL, ATHENS PRIDE, ΕΠΣΕ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΔΙΟΤΙΜΑ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ - ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΗΣΗ: "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ", ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΘΗΝΑΣ (Λ.Ο.Α.),
και ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στο : (http://www.hlhr.gr/details.php?id=670).

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.