Greece and COVID 19 in prisons isolation is not enough

Οι συνθήκες και οι επιπτώσεις της πανδημίας έπληξαν ακόμα περισσότερο τον -ήδη επιφορτισμένο από περιορισμούς και αποστερήσεις δικαιωμάτων- χώρο των φυλακών. Οι κρατούμενοι αποδέχθηκαν και τήρησαν ως επί το πλείστον αδιαμαρτύρητα, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που τους επιβλήθηκαν, στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού covid-19 στα καταστήματα κράτησης της χώρας.  

Περισσότερα: ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ & ΦΥΛΑΚΕΣ

Τα ναρκωτικά είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα το οποίο αγγίζει έμμεσα ή άμεσα όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Αντίστοιχα τα εκάστοτε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων αφορούν όλη την κοινωνία, απευθύνονται σε αυτήν και βέβαια χρειάζεται να είναι σχεδιασμένα βάσει των αναγκών της αλλά και να στηρίζονται σε επιστημονική γνώση και εμπειρία. Έτσι στην Ελλάδα και μετά από αγώνες πολλών ετών θεσμικών και κοινωνικών φορέων αλλά και απλών πολιτών των προηγούμενων δεκαετιών, υπάρχουν για παράδειγμα τα κέντρα πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών τα οποία απευθύνονται σε νέες και νέους, στα σχολεία και συνολικά στην κοινότητα με κύριο στόχο την πρόληψη της εξάρτησης.

 

-γράφει η Τελώνη Δήμητρα-Δώρα*

Περισσότερα: Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ

48 yothesia desmoi kardias

* Την ευθύνη του άρθρου την παίρνουμε συλλογικά ως ομάδα "Δεσμοί Καρδιάς"- Υποψήφιοι Θετοί και Ανάδοχοι Γονείς Ν. Εύβοιας 

Υιοθεσία και αναδοχή στην Ελλάδα ● Συνήθως είναι άνθρωποι συνειδητοποιημένοι, απαλλαγμένοι από το άγχος της κληρονομικότητας, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις που πιθανόν να παρουσιαστούν στην προσαρμογή του παιδιού ● Οι υποψήφιοι θετοί γονείς χρειάζεται να υπομένουν και την ψυχική δοκιμασία της αναμονής. Η υιοθεσία είναι ένα πρόγραμμα παιδικής προστασίας και ως τέτοιο πρέπει όλες οι διαδικασίες της να είναι παιδοκεντρικές.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια βιώνουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας, σε όλες τις κοινωνίες. Τα αυξανόμενα ποσοστά ζευγαριών, που στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην υιοθεσία προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρο της οικογένειας με την μορφή που απαιτεί η εποχή μας και η κουλτούρα μας, είναι μία σκληρή πραγματικότητα.

Περισσότερα: Ένας δρόμος γεμάτος σκοτάδια και εμπόδια

Βασίλης Ιωακειμίδης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Προσωπικά θα ήμουν απόλυτα ευτυχής αν έβλεπα όσο περισσότερους ψυχικά ασθενείς γίνεται, να θεραπεύονται πλήρως και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο της κοινωνίας μας. Γιατί ανεξάρτητα απο το πόσες δυσπροσαρμογές δύνανται να αντιμετωπιστούν μεσα απο ειδικές τεχνικές και παρεμβάσεις, η λειτουργία του καπιταλισμού θα δημιουργεί πάντοτε νεες και μεγαλύτερες δυστυχίες, ατέλειωτα πιο επικίνδυνες συγκριτικά με τις ατομικές νευρώσεις και μανίες. (Sedgwick, 1972: 224)

Μέσω αυτής της σύντομης αλλά βαθιά περιεκτικής παραγράφου ο Peter Sedwick, ριζοσπαστης ψυχολόγος-διανοητής και συγγραφέας του κλασσικού βιβλίου ‘ψυχοπολιτική’ (1982), κατάφερε να αποτυπώσει με ακρίβεια τις βασικές θέσεις, αντιθέσεις και διλήμματα που συντέλεσαν στην ανάπτυξη της ριζοσπαστικής προσέγγισης της κοινωνικής εργασίας στον χώρο της ψυχικής υγείας.

Περισσότερα: Aξιολόγηση του ρόλου και της συνεισφοράς της Ριζοσπαστικής Κοινωνικής Εργασίας στην ψυχική υγεία.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Policy Press το βιβλίο "Social Work and the COVID-19 Pandemic; International Insights”.

NewBookΤο βιβλίο εξετάζει κριτικά τις οικολογικές, επιδημιολογικές, ιδεολογικές και πολιτικές συνθήκες που προκάλεσαν την πανδημία. Παράλληλα αναλύει τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνικές υπηρεσίες διεθνώς ανταποκρίθηκαν στις σύνθετες και πρωτοφανείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία. Μέσα από μια σειρά διεθνών μελετών περίπτωσης αναδεικνύονται καλές πρακτικές και προτείνονται τρόποι ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού και ανάπτυξης της κοινωνικής εργασίας στην μετα-COVID-19 εποχή.

Την επιστημονική συνεπιμέλεια του βιβλίου έχουν οι Michael Lavalette, Βασίλης Ιωακειμίδης και Iain Ferguson. H ομάδα συγγραφέων συμπεριλαμβάνει μέλη του SWAN-I, και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών.  Απο το ελληνικό Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών συμμετέχει και η Δήμητρα-Δώρα Τελώνη. 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.